Co je AIESEC?

Možná, že tohle není první příspěvek o AIESEC, který vidíš.
Možná, že se ztrácíš v tom, co vlastně AIESEC dělá.
Možná zvažuješ, že se do AIESEC přidáš.
Možná je tenhle článek přesně to, na co jsi čekal/a.

Je pravda, že za slovem AIESEC se skrývá spousta věcí a na začátek je těžké se v nich vyznat. Takže se neboj, prvotní zmatek je normální. Začneme… no od začátku.

AIESEC je mezinárodní organizace řízená studenty a mladými lidmi.

AIESEC existuje ve více než 120 zemích světa a jeho členy jsou jen lidé do 30 let.

Hodnoty a vize jsou pro AIESEC klíčové.

To je asi nejdůležitější věc a rádi ji opakujeme. Je to něco, na čem si opravdu zakládáme. Věříme, že v dnešním světě je vize totiž “must”. Vize AIESEC je úsilí o mír a naplnění lidského potenciálu. Mír souvisí částečně s tím, že AIESEC vznikl po druhé světové válce – ale sahá mnohem dál. Snaží se i o jakýsi vnitřní mír v každém z nás. No a naplnění lidského potenciálu? To už se váže k našim členům a našim stážistům. Chceme se rozvíjet a věříme, že když se budou lidé rozvíjet a půjdou za svými sny, nebude prostor pro nenávist – všichni se snaží být těmi nejlepšími verzemi sebe sama.

AIESEC nejsou jenom stáže nebo jenom členství.

To může být dost matoucí. AIESEC zprostředkovává zahraniční stáže – dobrovolnické (Global Volunteer), pracovní (Global Talent) a stáže ve start-upech (Global Entrepreneur) a zároveň nabízí členství. Jako člen se právě podílíte na organizaci stáží, jejich propagaci a dalších věcech s tím spojených.

Lidé v AIESEC jsou různí…

Jako ostatně všude. Co tím ale chceme říct? Že členové opravdu nejsou jen “sluníčkáři”, nepřijdou všichni světa-znalí a sebevědomí. Nezáleží nám na barvě pleti, sexuální orientaci, náboženství ani velikosti nohy. Chceme, aby každý měl prostor být plně sám sebou. A pracovat na svých silných stránkách.

… a lidé jsou vším.

Všechno, co máme, jsou lidi. A hotovo. Všechno je pro nás o práci v týmu, o odvaze a občasném “padání na hubu”. S tím, že kolem jsou vždycky ostatní, kteří nás podrží, povzbudí a poradí, co dál. Lidský faktor pro nás znamená úplně nejvíc. I proto jsme hodně v kontaktu s bývalými členy. A to například i s těmi, kteří byli v AIESEC před 10, 20, a dokonce i 50 lety. Co je stále drží v kontaktu s AIESEC? Úžasné zážitky, bohaté zkušenosti, ale hlavně energičtí lidé, kterých má AIESEC vždy plnou náruč.

Kultura nejsou jen divadla a výstavy.

Kultura je i to, jakým způsobem se nějaká skupina chová a jak se prezentuje, co ji spojuje. Nás spojuje energie, mládí, zapálení. A rádi všechny tyto věci šíříme dál. Rádi se scházíme, povídáme si, učíme se, rozvíjíme se, tancujeme, křičíme a všechno to spolu sdílíme. Nesoudíme nikoho, kdo to zrovna dělá nerad, abyste to pochopili.. Taková je kultura AIESEC. Živá, přátelská, někdy trochu hlasitá, ale hlavně přijímající.

Rádi zkoušíme nové veci, chybujeme a z chyb se učíme.

Jedna z krás AIESEC spočívá v tom ohromném množství věcí, které si můžeš jako člen zkusit. A takové zkušenosti se někde jinde čerpají opravdu jen těžko. Ve velkých firmách jsou procesy už dávno zajeté a veškeré změny jsou vleklé a musí projít přes složitou strukturu schvalování. V AIESEC je všechno svižné a svěží, je velký prostor pro sebevyjádření a opravdu široká paleta možností. Můžeš začít jako člen, který dělá pohovory se stážisty, pokračovat propagací stáží a nakonec prodávat projekt školám. Záleží jen na tobě, jaká bude tvoje cesta.

Z naší poslední konference, kde se sjeli členové AIESEC ze všech českých poboček máme video, které ti může trochu přiblížit, jak to na takové naší konferenci vypadá.

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.