5 důvodů proč se zajímat o udržitelnost

Leadership 29. bře 2021

Pod pojmem udržitelnost si možná leckdo představí třídění odpadu nebo hon za alternativními zdroji energie. Cest k šetrnější budoucnosti je ale mnohem více — a rozhodně se neomezují jen na technologické zázraky nebo každodenní rutinu. Budoucnost naší planety se totiž týká každého z nás, a její podoba se bude vyvíjet podle toho, co pro ni dokážeme udělat. Proč je udržitelnost tématem, které stojí za tvoji pozornost?

1.     Výroba převyšující poptávku

Vyrábí se mnoho produktů, které na trhu nenajdou svého konečného spotřebitele, zkrátka se nevyplní jeho smysl výroby. A říká se, že se všechny takové produkty vyhazují. Z toho ale vyplývá, že uskutečněná výroba a zátěž životního prostředí byla zcela zbytečná. Je tomu skutečně tak u všech prodejců? Velká část firem působících na trhu už mají svůj program, jak udržitelně prodávat a ‘’recyklovat’’ neprodané zboží. A pokud o nich nevíme, není složité si tyto informace dohledat.

5 důvodů, proč se zajímat o udržitelnost

2. Přehled

Vše, co spotřebujeme, vše co si koupíme — za tím je určitý proces výroby, cesta zboží do obchodu, až k nám do domácnosti. Pokud správně nenakupujeme, velkou část nakoupeného zboží dokonce vyhodíme. Proto je dobré se orientovat a zaznamenávat si, co už máme v ledničce a ve spíži. Nejen že ušetříme, ale i tak malá pozornost může přispět udržitelnosti.

3. Společenská odpovědnost

Výroba oblečení, potravin a nápojů využívá přírodní zdroje. Ty se ale postupně vyčerpávají. Chtěli bychom, aby se tady dobře žilo nám i našim dětem, aby se také mohly kochat čistou přírodou a dýchat čerstvý vzduch, a co je důležitější, uvědomovat si, že nic není nekonečné, pokud nezaujmeme správné chování. Společnosti si tvoří udržitelné cíle do určitého roku a uzpůsobují tak proces výroby. Snižují emise či spotřebu vody ve výrobě.

4. Odpad

Odpad je asi největším a nejznámějším tématem. Je všude kolem nás, neustále přibývá, a tak trochu nám už přerostl přes hlavu. Je dobré si zjistit, kam všechny sáčky z našeho chlebníku nebo lahve od limonád poté, co je vyhodíme, putují. Zda se materiál zpětně recykluje nebo bude plout oceánem. I to má řešení. Najít si vhodnou alternativu, vyhnout se igelitové tašce, pořídit si místo nich látkové. A to není na nikom jiném než na nás, jednotlivcích, studentech a dalších. Kouzlo je v násobilce. Čím více se nás najde, tím více zmenšíme objem odpadu. Můžeme se navzájem inspirovat, sejít se, či vymyslet společně systém, který by napomohl udržitelné domácnosti.

síťovka a recyklování

5. Kvalitní vzdělání

Abychom se snadněji orientovali v chodu světa a společnosti, měli bychom mít dostupné kvalitní vzdělání. Nejvíce své vzdělání ale ovlivníme my sami.

A pokud tě zajímá právě udržitelnost a měl bys k tomu co říct, přijď na online konferenci YouthSpeak Forum 2021. Téma YouthSpeak Fora je totiž právě udržitelnost a máš možnost na výše uvedená témata diskutovat a vymyslet relevantní řešení.

Základem udržitelnosti jsou Cíle udržitelného rozvoje neboli SDGs. Cíle udržitelného rozvoje představují program OSN, který byl uznán v roce 2015 na summitu v New Yorku, usilovně se na něm pracovalo už tři roky předtím. Je jich dohromady 17 a představují obecné globální problémy, na které je třeba se zaměřit.

Uznávají se naštěstí čím dál tím více a právě na YouthSpeak Foru můžeš udržitelnost a její cíle zažít v praxi, vyslechnout si programy právě na SDGs ve velkých společnostech a podílet se na projektech, které se mohou stát skutečností. Cíle jsou hlavně o aktivních činech a jeden z nich můžeš udělat právě ty. Nezapomeň se registrovat tady!

Tagy

AIESEC

You can delete this user to remove all the welcome posts

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.