Jak přispívá k udržitelnosti nezisková organizace Fairtrade?

Leadership 12. dub 2021

Na mezinárodní scéně sdružuje Fairtrade přes 1,7 milionu drobných farmářů a zaměstnanců. Jejich známka označuje výrobky, při jejichž produkci byla dodržena sociální, ekologická a ekonomická kritéria. Jaké udržitelné cíle organizace sleduje a co umí nabídnout laické veřejnosti? Za Fairtrade odpovídá ředitelka Hana Máliková.

Čím se zabývá Vaše organizace a jak se změnila vaše činnost  od začátku vaší působnosti v Česku a na Slovensku?

Fairtrade Česko a Slovensko je nevládní nezisková organizace, která v ČR sdružuje organizace a fyzické osoby zabývající se podporou myšlenky fair trade. Naše hlavní činnost od počátku spočívá v podpoře spravedlivého obchodu a podpoře prodejů fairtradových výrobků v České republice. Dříve jsme působili pouze pod jiným názvem a to Asociace pro fair trade.


Udržitelnost je teď čím dál více diskutované téma, proč myslíte, že tomu tak je? Je z vašeho pohledu vyšší zájem o fairtradové zboží?

Pod hlavičkou Fairtrade se po celém světě spojují tisícovky měst a škol a miliony spotřebitelů, aby společným rozhodnutím pro nákup udržitelnějších výrobků přispěli k celosvětové změně. I v ČR zájem o tématiku udržitelnosti a zboží s etickou certifikací Fairtrade roste, což vyplývá z nárůstu prodeje fairtradového zboží a  následně znamená větší podporu pro pěstitele těchto surovin v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky.

Fairtrade products from Africa
Zdroj: Fairtrade ČS, Autor: Stanislav Komínek


Jaké projekty s tématem udržitelnosti v ČR momentálně pořádáte?

Na začátek května jako připomenutí Světového dne pro fair trade chystáme akci Férová snídaně. Již 10. rok pořádáme kampaň Fairtradová města a školy, kde se snažíme vytvářet a rozšiřovat síť aktivních lidí, kteří ve svém městě nebo škole dlouhodobě a systematicky podporují fair trade, plánují osvětové a vzdělávací aktivity zaměřené na globální témata, aktivní občanství a odpovědnou spotřebu.

Nejen oni mohou využít naše vzdělávací lekce na téma globálního vzdělávání.

akce Fairtrade
Zdroj: Fairtrade ČS


Jaká další zajímavá fakta o Fairtrade byste uvedli?

Do systému Fairtrade je celosvětově zapojeno 1,7 milionu drobných farmářů a zaměstnanců, kteří v součtu hospodaří na 2,3 milionech hektarů půdy. Standardy Fairtrade přirozeně zajišťují, že pěstitelská družstva i plantáže přecházejí na udržitelnější způsoby pěstování. Dále se podílí na rozvoji nových trhů s udržitelnými a eticky vyráběnými výrobky v samotných zemích globálního Jihu a prosazují veřejné zakázky a nakupování, které zohledňují etické principy a dlouhodobou udržitelnost výroby. Známka FAIRTRADE označuje výrobky, při jejichž produkci byla dodržena sociální, ekologická a ekonomická kritéria. Z průzkumu společnosti Median z června 2020 vyplynulo, že známku Fairtrade v ČR zná celkem 58 % lidí.
S Hanou Málikovou se můžeš setkat i na letošním YouthSpeak Foru už 15. dubna!

Tagy

AIESEC

You can delete this user to remove all the welcome posts

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.