Start-up: V čem je jeho kouzlo a proč se stát jeho součástí?

Stáže 15. bře 2021

Start-up je dnes oblíbený a často zmiňovaný pojem, který slýcháváme nejen v podnikatelské sféře. Co se pod tímto kouzelným slovním spojením skrývá? Stojí za to stát se součástí nějakého start-upu a co nám to může přinést? V tomto článku se pokusíme rozklíčovat důvody dnes tak vysoké popularity start-upů a taky ti poradíme, jak se do něj můžeš dostat!

Na světě neexistuje jediná ucelená definice start-upu a každá se v něčem liší od té druhé. Jeho význam bychom ale mohli vyjádřit takto:

„Start-up je nově založená nebo začínající firma, která má potenciál rychlého růstu, ke kterému využívá nejnovější technologie a trendy v podnikání.“

Na začátku byl nápad

Start-upy se často vyznačují i tím, že přináší něco nového, zcela nový nápad nebo myšlenku. Mít jen nápad však nestačí. Ze začínající firmy dělají start-up některé konkrétní znaky:

·         je to nově založená společnost,

·         má potenciál rychlého růstu a návratnosti investic,

·         to ovšem při vyšší míře rizika,

·         drží nízké počáteční náklady,

·         přináší novou myšlenku,

·         má ambice dostat se i do zahraničí.

Five young smiling people behind the computer

Ptáš se, proč bys ale měl/a chtít pracovat ve start-upu a v čem je to jiné než práce v běžných firmách? Zaměstnanců ve start-upu je většinou málo a často to může být jen parta kamarádů, které spojuje stejný zájem, cíl a ambice. Proto tady panuje podnikavá a přátelská nálada, napjatou atmosféru jako v korporátu tady nečekej. Stejně tak se pravděpodobně nesetkáš ani s nošením uniformy a jinými formalitami, na tom start-up opravdu nestojí. Práce je často týmová a když si nevíš rady, nikdy tu nezůstaneš ve štychu. Víc hlav totiž víc ví. Práce ve start-upu takto zní zkrátka jako pohodová a nenáročná.

Na vaření kávy zapomeň

Jako zaměstnanec start-upu máš ale i mnoho odpovědnosti. Díky tomu se můžeš vysoce realizovat, což je ve spojení s předcházejícími charakteristikami snová kombinace. Vzhledem k velikosti firmy má totiž tvoje práce přímý vliv na její úspěchy a ty tak můžeš stát u zrodu společnosti, která má velkou budoucnost a její pokroky a vývoj máš přímo před očima. S tím se pojí i tvé zkušenosti, které získáváš současně s firmou, zároveň s ní rosteš. Tyto zkušenosti (ať z úspěchů či neúspěchů) ti už nikdy nikdo nevezme. Získáváš je z úkolů, ke kterým by ses ve větších společnostech ani nemusel dostat, a přitom tě naučí nejvíc. Ve start-upu má každý nápad svůj prostor, a proto můžeš popustit uzdu své kreativitě a mít jistotu, že tvá myšlenka nebude okamžitě a jen tak shozená ze stolu.

young people brainstorming

Jak rychle začal, tak rychle skončil

Bohužel (nebo bohudík) ale nikdo a nic není dokonalé, ani start-up. Stinná stránka start-upů je, že je s nimi spojené velké riziko. Na dnešním trhu je mnoho společností prodávajících velké množství různých produktů a služeb, a tak se už stává obtížnějším vymyslet něco zcela nového a pro zákazníky lákavého. Neúspěch ale může být spojen také s tím, že začínající podnikatelé zkrátka nemají tolik zkušeností s hospodařením s penězi, a tak například nedokážou zavčasu dostát svých závazků, nebo se dopustí jiných chyb ve financích. Proto se projekty občas setkají s brzkým neúspěchem a až 30 % jich skončí po prvním roce ve ztrátě. Naproti tomu však stojí mnohem pozitivnější statistika, že 40 % start-upů je hned po prvním roce ziskových a zbylých 30 % pokryje své náklady. A to je slušná bilance.

No a jak se do start-upu dostat?

Být součástí start-upu ti zkrátka může přinést mnoho. Je to inspirativní prostředí, kde se setkáš s lidmi stejného zájmu. Uplatníš to, co umíš a naučíš se to, s čím ses do teď nesetkal/a.

Jak se dostat na stáž

Díky AIESEC si práci ve start-upu můžeš vyzkoušet na několik týdnů až měsíců, a to dokonce v mezinárodním prostředí. Díky tomu nejen nabydeš nových zkušeností a dovedností, ale získáš i nové kontakty, které nejsou nikdy k zahození, ať už v osobním nebo profesním životě. Stačí se přihlásit u nás na webu a my už tě kontaktujeme a pomůžeme najít to pravé pro tebe!

Tagy

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.