Jak se zapojit na LinkedInu?

Tips & Tricks 28. úno 2021

„Můžeme si LinkedIn představit jako prázdnou tabuli s uživateli lačnými po konzumaci obsahu, a to nám dává ideální podmínky pro budování našeho osobního brandingu.“

Anna Wojtkova, Coca-Cola HBC

Zkontrolovat WhatsApp, Facebook, Email, Instagram nebo i Twitter. Takhle vypadá ranní rutina většiny mladých lidí. Během pár minut jsme v kontaktu s přáteli, obeznámeni s nejnovějšími událostmi, nebo taky obohacení o video kočiček hrajících na piáně. Umíš si představit, že díky několika kliknutím by jsi byl ve spojení s celým profesním světem? Na to všechno ti bude stačit jediná aplikace jménem LinkedIn. LinkedIn vytváří pomyslný most mezi zaměstnavateli, zaměstnanci, firmami i studenty. Diverzita uživatelů je obrovská a proto LinkedIn patří mezi síť enormních rozměru.

Zní to lákavě, ale ty pořád nevíš jestli je LinkedIn pro tebe? Možná tě přesvědčí názor Anny Wojtkové, která se stará o Employer branding a HR Marketing ve firmě Coca-Cola HBC.

Anna Wojtkova at the Coca-Cola office
Anna Wojtkova, Coca-Cola HBC
V čem vidíte vy osobně význam LinkedIn a jak tato síť ovlivňuje Váš každodenní život?

“S platformou LinkedIn jsem začala poměrně nedávno, bylo to při nástupu do firmy Coca-ColaHBC. Dnes je tato síť mým každodenním nástrojem, bez kterého si svou pracovní činnost snad ani nedokážu představit. Starám se o obsah na našem firemním profilu, využívám ho pro kampaně, šíření firemní kultury a pro budování svého osobního brandu. V neposlední řadě je pak pro mě LinkedIn komunitou, kam si chodím pro každodenní inspiraci nejen pro mou práci. Najdete zde totiž celou paletu oborů a profesí. Využívat můžete také propojení s nejrůznějšími zájmovými skupinami a získávat či sdílet své know-how. Díky této platformě můžete sledovat nejnovější business trendy, dozvědět se o zajímavém školení nebo si prostě najít novou práci.”

Jak bojovat s pocitem, že nemám co sdílet na LinkedIn? Máte nějaké  tipy nebo triky?

“Většina lidí chodí na LinkedIn číst pouze sdílený obsah a nezařazují se tedy do aktivních uživatelů. LinkedIn je profesionální pracovní síť. Informace o tom, kdo měl co k obědu zde tedy nehledejte. Byli jste na zajímavé přednášce nebo školení? Napište o tom! Četli jste dobrou knihu? Podělte se se svou komunitou! Čeká vás důležitá konference? Sem s tím! Pracujete na zajímavém projektu? I o tom napište. Pokud jste zpočátku ostýchaví při vytváření svého vlastního obsahu nebo prostě jen nejste tento typ, nevadí, začněte sdílením. V tomto případě ale přidejte k příspěvku pár vašich slov s vysvětlením, proč zrovna tento článek sdílíte a čím vás zaujal. Díky tomu totiž zvětšujete hned několikanásobně svou šanci na reakci ostatních uživatelů - a to tu jde!”

person sitting with tablet searching AIESEC on LinkedIn
AIESEC na LinkedIn
Jak vlastně LinkedIn funguje? Jak se stát aktivním uživatelem na této sociální síti?

“Platforma Linkedln pracuje s algoritmy, které vyhodnocují kvalitní obsah právě na základě jednotlivých interakcí uživatelů. Je to přirozené, LinkedIn chce svým uživatelům nabídnout pouze kvalitní obsah, proto pokud bude mít váš příspěvek velkou odezvu v podobě lajků a komentářů, zůstane aktivním příspěvkem, který se uživatelům bude ukazovat klidně i další měsíce. To je velký rozdíl v porovnání s jinými sociálními platformami jako je Facebook nebo Instagram.”

V čem vidíte hlavní myšlenku LinkedIn?

“Linkedln nabízí skvělou možnost spojit příjemné s užitečným. Můžete psát o věcech, které Vás baví, a tím inspirovat ostatní a ukazovat svoji jedinečnost. Znám spoustu lidí, kteří díky své aktivitě na Linkedln dostali pracovní nabídku, byli pozváni na zajímavou konferenci nebo byli přizváni do projektu.”

Na závěr Anna dodává, “Začněte tedy s LinkedIn ještě dnes. Založte si svůj profil a nechte se vtáhnout do světa inspirace a kariérního i osobního růstu.” Tak neváhej a přidej se i ty!

Tagy

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.