David: Byl jsem AIESECář

Členství 19. zář 2019

“Dělat co vás baví je důležitější než peníze,” říká David Šiška

David Šiška, exCEO Bonami a investiční manažer v Mitonu
V AIESEC působil 3 roky na pobočce v Brně. Následně spoluzaložil startup Universator, který nevyšel. David to nevzdal a postupně vedl Bonami.cz a nově hledá smysluplné příležitosti v investičním cirkusu Miton. V roce 2017 se objevil v žebříčku 30 pod 30, který skládá magazin Forbes.

Jaká byla tvoje cesta k úspěchu?
Záleží co považujete za úspěch. Hodně lidí to vnímá tak, že pokud má člověk peníze, něčeho dosáhne nebo je známý (nebo kombinace), tak je úspěšný. Já si myslím, že člověk je úspěšný, když dělá co ho baví, je za to dobře zaplacený, má kolem sebe fajn lidi a neustále se posouvá. Potom může, ale nemusí, být i v naleštěných časopisech. Spousta lidí, kteří vypadají úspěšně a mají peníze nejsou ve skutečnosti se svým životem šťastní. Hnali se za cílem, ale uteklo jim užívat si cestu a teď neví co dál.

Od mala jsem byl podnikavý a hledal příležitosti jak vydělat peníze. Byla to pro mě cesta ke svobodě. Vždy jsem se učil praxí, ne teorií. Na začátku vysoké školy jsem se hned přidal do AIESEC. Byla to ideální příležitost vyzkoušet si hodně věcí rychle v praxi. Naučil jsem se vést lidi, coaching a poznal sám sebe, získal odvahu a kontakty. Po bakaláři jsem si s kamarádem založil startup, který jsem vedl. Zkušenosti mi následně pomáhaly i v Bonami, když jsem přebíral vedení. Věděl jsem čeho chci dosáhnout, co na to potřebuji a koho na to potřebuji.

Dnes pracuju na tom, abych byl nejen svobodný k něčemu (pořídit si něco), ale i od něčeho, od ega a nezdravých programů nasbíraných hlavně v dětství. Svoboda je pro mě hodně důležitá.

Máš nějaký vzor?
Spíš se dívám na inspirativní lidi a jaké vlastnosti se mi na nich líbí. V zahraničí je to např. Richard Branson, má nadhled, má stovky firem, které zlepšují svět okolo sebe, ale umí si při tom i užívat život. Barack Obama je lidský a autentický, umí si získat lidi. Z Česka je to třeba Pavel Řehák, který založil Direct pojišťovnu a firmu vede skrze na mně blízkých hodnotách a servant leadership přístupem. Byznysovým cílem pro něj není vydělávání peněz, je to jeho “by product”, přitom má pozitivní vliv na společnost i skrze svou neziskovou organizaci.

Je pro mě důležité hledat pozitivní příklady lidí, kteří dělají věci tak, jak já si představuji, že bych je dělat chtěl. Taková validace, že to jde. Takové mentory můžeme mít i skrze životopisy, videa a články s lidmi, nemusíme se s nimi setkávat osobně.

Jaký je nejdůležitější krok pro člověka, aby se dostal tam, kde chce být?
V první řadě musí člověk poznat sám sebe a vědět, kam chce jít. Potom najít odvahu tan krok udělat. Častokrát to člověka zavede někam jinam, ale když člověk nebude mít tu odvahu, nedostane se vůbec nikam. Důležitá je vytrvalost, člověku budou házeny klacky pod nohy, ale potřebuje to zvládnout a překonat. Problémů na cestě je vždy hodně.

Máš něco co ti v AIESEC dalo nejvíc?
Dodnes těžím z kontaktů nejen z České republiky. AIESECáři mi třeba pomohli v rozjezdu Bonami v Rumunsku. Práce v AIESEC mi dalo velké sebe-vědomí a sebejistotu. Sebe-vědomí skrze různé workshopy na sebepoznání a skrze neustálé házení do nekomfortních situací a sebejistotu v prostředí plném výzev, feedback a dosahování úspěchů. Taky hodně softskills dovedností, od managementu, facilitace, trénování, coachingu až po prodejní dovednosti, týmovou práci aj. To všechno v různých kontextech a rolích. Tu rychlost a pestrost mám na AIESEC hodně rád.

Máš nějaké oblíbené motto?
Ne nějak vědomě, ale celý život se řídím mottem “Nikdy se nevzdávej.”

Co bys doporučil mladým lidem/studentům?
Aby šli do AIESEC

Poznali své silné a slabé stránky, talenty a co jim dává energii. Budovali si síť kontaktů, na vysoké škole to jde snadno a budou z toho těžit celý život. Aby se nebáli říct si o pomoc a aby se nebáli oslovit i lidi, o kterých si myslí, že jsou mimo jejich ligu. Mně to vždy fungovalo. Nedělá to moc lidí, podle mě kvůli strachu z odmítnutí, který je zbytečný. Poslední věc, nikoho nekopírujte, inspirujte se, ale buďte sami sebou.

Myslíš, že je důležité, aby se lidi nebáli podnikat nebo aby šli do korporátů?
Myslím si, že oboje je v pořádku. Já budu své děti vést k tomu, aby objevili svoje talenty a našli si oblast, která je baví a budu je podporovat, aby se zlepšovali. Jsou lidi, kteří jsou šťastní v korporátech a v tom jak rostou a mají příležitosti. Můžou se naučit pracovat v prostředí stabilní firmy s procesy, nastaveným vzdělávacím plánem a můžou narazit i na inspirativní šéfy. Pro mě to ale není, chci věci rychleji, růst a mít svobodu, neuznávám autority, chci dělat věci, které mají smysl. Takový typický profil podnikatele

Máš nějaký sen?
Sny se snažím plnit průběžně. Nějaký velký sen teď nemám. Jsem spokojený s věcmi, které si plním, snažím se  žít svobodně, vědomě a být spokojený se naplňujícími vztahy. Mým největším snem tedy může být, abych si to takhle udržel i nadále.

Cenné kontakty, sebepoznání, sebevědomí, soft skills… To všechno – a spoustu dalšího – můžeš v AIESEC získat, stejně jako David.

Tagy

AIESEC

You can delete this user to remove all the welcome posts

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.