Eliška: K čemu to vedlo?

Členství 27. srp 2020

Představujeme ti Elišku z Ostravy. Dozvíš se od ní, jaké dovednosti můžeš v AIESEC získat i ty. Co v organizaci dělala? Má nové zkušenosti, které využila při své práci? Kdo ví, třeba tě to také k něčemu inspiruje.

Představíš se nám?

Jmenuju se Eliška a je mi 24 let. Pracuji v oblasti vzdělávání dospělých a kariérního poradenství v KOMUNIKUJEME o.p.s. jako lektor a projektový manažer. Zajímá mne personální řízení a organizační rozvoj, což je kombinace andragogiky, sociálního managementu a personalistiky. V poslední době mě má práce přivedla ke koučingu. Pocházím ze severomoravské Kopřivnice a v Ostravě jsem vystudovala bakaláře, kde jsem také byla členkou AIESEC. Nyní dálkově studuji magistra v Brně.

Měla jsi od mala svou představu toho, co chceš v budoucnu dělat?

Od mala jsem měla své sny a představy o životě. Tak nějak jsem věděla, že asi nebudu dělat povolání, jako jsou právník, doktor nebo učitel. Vždy mne to táhlo do kolektivu a akce, proto jsem se realizovala v kroužcích a mimoškolních aktivitách. Po gymplu jsem se rozhodovala, co dál. Protože mě lákala psychologie a vzdělávání, šla jsem na vysokou do Ostravy. Ještě předtím jsem vyrazila na léto do zahraničí, kde jsem zjistila, že svět je plný možností a záleží jen na mně, co si vyberu, a také, že vše přichází postupně ve správný čas.

Kdy jsi se přidala do AIESEC a jaká byla tvá vize?

Do AIESEC jsem se přidala ve druháku na vysoké škole. Chtěla jsem trochu sobě i okolí ukázat, že se vysokoškoláci jen neflákají – jak se všude kolem mě tvrdilo. Na začátku byla moje vize dělat v oblasti Talent Management (HR). Chtěla jsem dělat s osobnostními testy a trénovat komunikaci a angličtinu.

Jak to nakonec dopadlo? Co všechno sis vyzkoušela?

Začínala jsem v dobrovolnických projektech, což mne moc bavilo a jsem za tu zkušenost vděčná. Stala jsem se team leaderem pro projekt EDISON a s mým týmem jsme makali na naplnění vize ostravské pobočky: mít pozitivní přínos pro kraj. To se dařilo. Šla jsem do vedení pobočky a za rok si zkusila práci v roli prezidentky. Za svou cestu jsem si vyzkoušela vést tým a být jeho součástí, připravovat a realizovat projekty. Naučila jsem se základy marketingu, něco z personalistiky, financí a práva. Co se osobních vlastností týče, získala jsem schopnost organizovat vlastní práci a objevila jsem své silné a slabé stránky. Velkou zkušeností bylo vést lidi, pracovat v mezinárodním prostředí, jako například i na konferenci v Turecku, vyjela jsem na stáž do Gruzie, … Je toho opravdu spousta.

V čem vidíš klady a zápory toho být členem v AIESEC?

Vidím hlavně klady. Pokud bych nebyla v životě odvážná a nezkusila všechno, co mi AIESEC nabídl, nikdy bych nebyla tím, kým jsem a nedělala bych to, co teď dělám. Je to obrovská brána zkušeností, radosti, skvělých lidí, zážitků i poznání. Zvládla jsem studovat, mít brigádu a dělat své projekty. Rodiče mi v tom, co dělám, nebránili. Bydlela jsem ve studentském městě a mimoškolní aktivity k tomu prostě patří. Byla to všechno jedna velká výzva a i když jsem si myslela, že něco nezvládnu, vždycky se nakonec našlo řešení. Pro mne a spoustu dalších byl a je AIESEC takový  unikátní inkubátor, taková platforma na vysoké škole, kde jsem se mohla svobodně rozvíjet a poznat nové příležitosti.

Využila jsi něco z AIESEC při svém studiu nebo práci?

To teda! Zkušenosti z AIESEC využívám každý den. V nynější práci se mi mnohem přirozeněji spolupracuje s kolegy, komunikuje s klienty, dokážu být proaktivní a sama si organizovat vlastní práci. Přestala jsem mít odpor k administrativě a přijala ji jako součást každé práce. Naučila jsem se hledat řešení a učit se za pochodu. Můžu říct, že mi moje aktivita v organizaci dala i možnost uvědomit si, co od práce chci já. Naučila jsem se, jak nebýt otrokem práce a dělat to, co mne baví.

„Vážím si každého, kdo mi pomohl se rozvíjet, ať už po osobnostní nebo kariérní stránce. Díky nabitým dovednostem se mi otevřela spousta dveří a usnadnil každodenní život.“

Největší pomoc jsem při studiu pociťovala v tom, že pro mne tématika managementu, sociologie, personalistiky, pedagogiky, psychologie apod. nebyla tolik abstraktní. Všechno jsem si dokázala lépe představit a aplikovat.

Fotka z konference.

Na co se tě při pohovoru ptali zaměstnavatelé?

Setkala jsem se se spoustou otázek na své předchozí zkušenosti. Na pohovoru se neptají na pozice a tituly, ale co člověk skutečně dělal. Vždy každého nadchla energie a zážitky, které jsem se snažila předat. Osud mě přivedl do Komunikujeme o.p.s., kde je zaujal můj nezkažený elán, samostatnost, zkušenosti a nadšení pro práci s lidmi.

Každý hledá v práci něco jiného. Já se řídila srdcem a věřila jsem, že mi zkušenost v AIESEC k něčemu bude. A byla!“

Tagy

AIESEC

You can delete this user to remove all the welcome posts

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.